Estetik ve güzel bir görünüm için yalnızca güzel bir burun ya da iyi bakılmış bir cilt yeterli değil. Yüz estetiğinde hiç şüphesiz dişlerdeki düzen ve çene yapısının yüzle orantılı olması da çok önemli. Diş Hekimi ve Ortodontist Hakan Dönmez, yüz estetiği için son zamanlarda hastaların kendilerine çok sık başvurduğunu söylüyor. Yüz estetiği için dişlerin düzgün olması kadar çene yapısı da önem taşıyor. Bu nedenle hastalar önce dişlerinin düzgün olması için tedavi oluyor, ardından çene ameliyatı gerçekleştiriliyor. Dönmez, ortodonti uzmanları olarak, çeneleri doğru konumda olmayan, yani normalden önde, geride, sağda, solda, aşağıda veya yukarıda olan ve çene ameliyatı olmak isteyen hastaların dişlerini sabit ortodontik tedavi ile yani halk arasında bilindiği tabirle diş teli kullanarak ilk önce alt ve üst çenede ayrı ayrı dizdiklerini belirtiyor. Dönmez “Ortodontik tedaviler ile alt çeneyi öne, alt ve üst dişleri öne, geriye, sağa, sola, aşağı veya yukarı alabiliyoruz. Bu sayede hastaların yüzünde ve gülüşünde çok olumlu estetik değişiklikler oluşturuyoruz” diyor.
Şeffaf teller
Dönmez, ortodonti tedavileri hakkında şu bilgileri veriyor: “Ortodontik tedaviler genel olarak hareketli ve sabit aygıtlarla yapılır. Hastamızdan diş kalıbı adı verilen ölçü alındıktan sonra braketleri diş modeli üzerinde rahatça ve ağız içinde göremediğimiz şekilde detaylı bir şekilde yapıştırmak, sonrasında bunu dişlere transfer etmek yani dolaylı braket yapıştırma yöntemi daha başarılı ve kalıcı sonuçlar elde etmemize yarar. Ortodontik tedavinin süresi vakanın şiddetine ve hastanın işbirliğine göre altı ay ila iki yıl arasında değişir. Halk arasında tel tedavisi olarak bilinen metal braketlere zaman içinde şeffaf diş teli olarak bilinen porselen braketler ve dil kısmına yapıştırdığımız lingual braketler de eklendi. Hastalarımız bunlardan hiçbirini istemediğinde, kendilerine Asoaligner şeffaf düzeltici plakaları tavsiye ediyoruz"
Nelere dikkat edilmeli?
Dönmez, ortodontik tedavide dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetliyor: “Ortodonti uzmanı olan diş hekimi, her hastayı özel değerlendirmeli ve tedaviyi kişiye özel yapmalıdır. Sağlıklı ve estetik bir diş yapısı elde ettiği ortodontik tedavi sonrasında, dişlerin tekrar eski haline gelmemesi için gerekli pekiştirme tedavisini uygulamalı ve tedavi bittikten sonra da bir süre hastasını kontrol etmelidir. Hasta adayı danışan, tedavi olmak istediği diş hekiminin ortodonti uzmanı olmasına dikkat etmelidir. Tedavi sırasında doktorunun tavsiyelerine harfiyen uymalıdır.” (Kaynak: Cumhuriyet)