Para kazandıran yeni iş fikirlerini sizin için derledik:
SERMAYEYE İHTİYAÇ DUYMADAN YAPABİLECEĞİNİZ 6 KEYİFLİ İŞ
Pek çok insanın hayalinde bir gün kendi işini kurarak özgürlüğünü ilan etmek yatıyor. Bunun için yeterli motivasyonunuz, iyi bir fikriniz ya da bilginiz olmayabilir. Ama en önemlisi elbette sermayenizin olmaması. Eğer para yoksa iş kurmak imkansız hale gelebilir. Peki neler yapılabilir?
Eğer kafanızda bir fikir ve yeterli motivasyonunuz varsa yeni bir iş kurmaya az çok hazırsınız denebilir. Bu süreci durdurabilecek en önemli şey ise sermayenin olmaması. Bu durumda kredi çekmek, borç almak veya devlet teşviğinden faydalanmak gibi seçenekler olsa da hemen hemen hiç paraya ihtiyaç duymadan yapılabilecek işler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Detaylı ve özenli bir planlamayla bu tür işlerden para kazanmak son derece kolay.
Peki, iş kurmadan önce hangi adımları planlamak şart?
Planlama
- İş planı
- Finansal model
- Marka
İnternette görünürlük
- Domain alma
- Ücretsiz web sitesi kurulumu
Pazarlama
- Sosyal medya pazarlaması
- İçerik pazarlaması
Sermayeye ihtiyaç duymayan bazı iş kolları:
Yaratıcı işler
Resim, heykel, tasarım, müzik veya hobi dallarından herhangi biriyle ilgilenmek ve bundan para kazanmak için sadece söz konusu ürün ya da eser için gerekli sanat malzemelerinin maliyetini karşılamak yeterli. Eğer kişinin yaratıcı olduğu bir konu varsa bu ciddi bir bütçeye ihtiyaç duymadan yavaş ama keyifli bir şekilde işe dönüşebilir.
Ev içi işler
Para harcamadan yapılabilecek işler arasında ev içi meslekler de var. Bu işlere bebek bakıcılığı, evcil hayvan bakıcılığı, temizlik, pasta-kurabiye, yemek, nikah şekeri veya sabun yapımı, blog açmak, organik tarım yapmak veya organizasyon düzenlemek gibi örnekler verilebilir.
Tamir – bakım
Belli bir elektronik alet veya makineye hakim olan, terzilik deneyimi olan veya tesisat konusunda deneyimli kişiler de bu tamir-bakım deneyimlerini kolaylıkla patronun sadece kendileri olduğu bir işe dönüştürebilir.
Danışmanlık
Hangi sektörde olursa olsun deneyim sahibi kişiler bu özelliklerini hiç para harcamadan, freelance danışmanlık yaparak kullanabilir. Bunu sağlamanın en önemli yolu sağlam bir network kurabilmek.
Mikro girişimcilik
Tüm bu yukarıdaki mesleklerin yanı sıra yeni dönemde ortaya çıkan bazı farklı iş modellerini adapte ederek para harcamadan para kazanmak da mümkün. Bugün pek çok kişi Uber aracılığıyla şoförlük veya Airbnb aracılığıyla kısa ya da uzun dönemli ev veya oda kiralama yaparak para kazanıyor.
SOSYAL MEDYA ALANINDA YAPABİLECEĞİNİZ 10 FARKLI İŞ
Hızla büyüyen, dönüşen, her an çıkan yeni uygulamalar ve kanallarla gelişen sosyal medya bugün en çok tercih edilen iş kollarını da bünyesinde bulunduruyor. Sürekli öğrenmenin esas olduğu sosyal medyada süreç çalışanlar için hem keyifli hem de yüzü geleceğe dönük bir kariyeri işaret ediyor. Sizler için sosyal medyada yapabileceğiniz işleri araştırdık.
Özellikle Y kuşağı çalışanların ağırlıkta olduğu sosyal medya, kullanıcıları açısından olduğu kadar markalar açısından da önemi tartışılamaz bir konuma geldi. Artık şirketler, markalar ve ürünler için sosyal medya stratejisinin geliştirilmediği bir iş atmosferinden bahsetmek mümkün değil. Bu durum sosyal medya içinde pek çok farklı iş kolunun da türemesine neden oldu. Sosyal medyada kariyer yapmak isteyenler için çok fazla pozisyon ve iş fırsatı var.
İşte sosyal medyada çalışmak isteyenler için söz konusu iş kolları:
Sosyal medya uzmanı
Sosyal medya uzmanı bir konu, ürün ya da kanal için sosyal medya platformlarının yönetiminden sorumludur. Şirket yöneticilerine genel hedefler doğrultusunda raporlama yapar. Belirli araçlar ve araştırmalarla sosyal medyayı sürekli olarak ölçümlemek, içerik ve kullanıcı ile ilgili son trendleri takip etmek durumundadır. Bu amaçla ekibini de sürekli olarak eğitir.
Sosyal medya strateji uzmanı
Sosyal medya strateji uzmanı şirketin ve departmanın hedefleri doğrultusunda sosyal medya planlaması yapar. Yıl içinde hangi içeriklerin hangi sosyal medya platformunda yer almasının marka için faydalı olacağını araştırır. Strateji planlarına göre markanın sosyal medyada görünürlüğünü ve bunun firmaya prestij ve maddi getiri olarak dönüşünü hedefler.
Sosyal medya etkinlik uzmanı
Sosyal medya etkinlik uzmanı markanın hedefleri doğrultusunda hem fiziki hem de online sosyal medya etkinlikleri düzenler. Etkinliklerin konseptine göre ünlü isimlerden, uzmanlardan ya da uygulamalardan destek alabilir. Etkinliklerle marka görünürlüğüne hizmet eder.
Sosyal medya hukuk danışmanı
Hukuk okuyanlar için yeni bir iş alanı olan bu danışmanlık biçimi daha çok telif ve diğer haklarla ilgilidir. Markanın hem kullanıcı hem de işveren tarafında sosyal medyadaki hukuksal süreçlerini takip eder. Sosyal medya hukuk danışmanı gerekli durumlarda hukuki süreçleri yönetir.
Medya yöneticisi
Medya yöneticisi sosyal medyanın video ve görsel kısımlarıyla ilgilidir. Video ve yayıncılık platformlarını yönetir.
Blogger
Kişisel blogların ardından artık bir iş kolu olarak da ortaya çıkan bloglar önemli bir sosyal medya mecrası haline geldi. Bu iş sahasında bloggerlar söz konusu markanın ürününe özel içerik üreterek markanın görünürlüğüne katkıda bulunur.
Marka temsilcisi
Ürün kategorisine göre uzmanlaşan marka temsilcileri Facebook, Twitter, blog ya da forum gibi mecralarda markanın temsil edilme süreçlerini yönetir. Marka temsilcisi sosyal medya uzmanlarıyla paslaşarak çalışır.
Kitle yöneticisi
Daha çok yurt dışında ve büyük firmalarda yer alan kitle yöneticileri, süreçleri sosyal medya takipçileri açısından izler. Müşterinin nabzı anket, araştırma gibi çeşitli araçlarla ölçülür, gerek duyulan geliştirmeler yapılır.
İçerik strateji uzmanı
İçerik stratejisinde hedef içeriğin ürüne uygun olması ve ürüne katkı sağlamasıdır. Bunun için içerik uzmanı popüler trendleri takip eder, içeriğin nasıl geliştirilebileceğini araştırır ve ürünün satış hacminin artırılması için içerik pazarlaması stratejileri geliştirir.
İçerik yöneticisi
İçerik yöneticisi ürün, konu, kanal ve kitleye uygun içeriği oluşturan kişidir. Benzer konudaki yurt dışı içeriklerini, gündemi sıkı bir şekilde takip eder ve tıklanma oranlarını ölçen araçların yardımıyla kitleye uygun en doğru içeriği geliştirmeye çalışır. Bu kişiler genelde editörler, bloggerlar veya gazeteci kökenli kişiler olabilir. İçerik yöneticisi kitleye uygun etkili metinler üretmekle yükümlüdür.
ODANIZDAN BAŞLATABİLECEĞİNİZ 7 POPÜLER GİRİŞİM
Microsoft, Dell ya da Napster gibi şirketlerin ortak özelliği nedir? Pek çok kişinin çalışmak istediği dev teknoloji firmaları olmalarının yanı sıra hepsinin çok önemli bir ortak özelliği daha var. Her birinin tohumları bir yurt odasında, öğrenci evinde, okulda ya da arkadaş sohbetinde atıldı. Evet, bu şirketlerin kurucusu sizler gibi birer öğrenci ya da yeni mezundu.
Hayalleriniz, üzerine çok düşündüğünüz fikirleriniz var ama bunları gerçekleştirme yolunda endişelisiniz. “Kurumsal hayat mı, yoksa kendi işim mi?” arasında gidip geliyorsunuz, risk hesabı yaparken cesaretiniz azalıyor. Denemek o kadar zor mu? Çok masraf altına girmeden de girişimci olunamaz mı?
Çok zengin ya da çok başarılı olmanın elbette garantisi yok ama ofise ihtiyaç duymadan, bulunduğunuz yerden kolaylıkla çok masraflı olmayan bir iş kurabilir, girişimci ruhunuzu canlandırabilirsiniz. Bir bilgisayar, sosyal medya araçları ve biraz cesaret yeterli.
İşte odanızdan para kazandırabilecek popüler meslekler:
Bilgi teknolojileri
Eğer yazılımla ilgiliyseniz evden çalışmak diğer pek çok sektöre göre sizin için daha kolay. Spesifik bir alanda uzmanlaşarak danışmanlık yapabilir, kendi uygulamanızı ya da sitenizi geliştirebilir, e-ticaret yapabilir, hızla değişen teknoloji trendlerinden birini yakalayıp yeni projeler geliştirebilirsiniz.
Sosyal medya
Üniversite öğrencileri ya da yeni mezunlar genelde yeni çıkan tüm sosyal medya araçlarını bilir, uygulamalarını kullanır. Bunu bir fırsata dönüştürmek de mümkün. Evden, tanıdığınız kişilere ait küçük işletmelerin sosyal medyalarını yöneterek para kazanabilirsiniz. Verimli olması halinde süreç bir gün deneyimli bir sosyal medya danışmanı olmanızı sağlayabilir.
Grafik tasarım
Grafik tasarım programlarını kullanmayı iyi biliyorsanız evden proje geliştirmek son derece kolay. Yaratıcılığınızı geliştirecek esnek çalışma modeli ile küçük şirketinizi kurabilir, küçük firmalara küçük projeler yaparak işe başlayabilirsiniz. Unutmayın ki tasarım noktasında pek çok firma dışarıdan destek almayı tercih ediyor.
Web site tasarımı
“Biraz tasarım biraz da yazılım biliyorum” diyenler biraz sıkı çalışmayla odalarından iş dünyasına kolaylıkla açılabilir. Artık internetin ve web sitelerinin öneminden bahsetmeye gerek yok. Ufak denemelerle web sitesi tasarımına giriş yaptıktan sonra büyük firmalara hizmet vermeye başlamak hiç de zor değil.
Fotoğrafçılık
Bugün keyifle yapılabilecek yaygın mesleklerden biri de fotoğrafçılık. İyi bir makine ve ışık eşliğinde kendi küçük fotoğrafçılık şirketinizi kolaylıkla kurabilirsiniz. İster doğum, ister düğün, ister doğa, isterseniz ürün fotoğrafı çekin.
Etkinlik planlama
Organizasyon yapma konusunda kendine güvenen, detaylara dikkat eden, konsept belirleme konusunda yaratıcı kişiler için etkinlik planlama çok keyifli bir meslek olabilir. Kuracağınız küçük organizasyon şirketi ile ufak etkinlikler düzenleyebilir, yavaş yavaş ama emin adımlarla işi büyütebilirsiniz.
Youtube
Oyun tüyoları veren, makyaj veya yemek yapan, ilginç deneyleri paylaşan, çocuklara yönelik içerik üreten diye başlayıp sonunu getirmekte zorlanacağımız Youtube girişimcileri bugün her yerde. Siz neden yeteneklerinize ya da ilgi alanlarınıza yönelik bir konuda Youtube kanalı açıp içerik üretmeyesiniz ki? Son yılların en güçlü trendi video aracılığıyla para kazanmak hayal değil.
Seçenekler elbette sadece yukarıdaki mesleklerle sınırlı değil. Kişinin kendisine ve yeteneklerine güvendiği bir alanda küçük bir iş kurması, odasından dünyaya açıldığı bilgisayar aracılığıyla mümkün. Günümüzde iş dünyasının neredeyse tamamen dijitalleştiğini düşünürsek, girişimcilik eskisinden çok daha kolay. Kapıyı açacak iki anahtarı ise asla unutmamak gerekiyor: iyi bir saha araştırması yapmak ve ufak ama kendinden emin adımlarla yürümek.
Kaynak: kariyer.net