Tip2 diyabetin tedavisi için geliştirilen Metabolik Cerrahi’yi Türkiye’ye tanıtan Prof. Dr. Alper Çelik, Türkiye’nin ilk Metabolik Cerrahi Hastanesi’nin kapılarını Nisan ayında açacak. Dünyada bu ameliyatları uygulayan 8 cerrahtan biri olarak tanınan Prof. Dr. Çelik, çağımızın sorunu olan obezite ve şeker hastalığının tedavisinde en etkili yöntemin metabolik cerrahi ameliyatı olduğunu söylüyor. Çelik’e göre bu ameliyatla tip 2 diyabetle beraber hipertansiyon, gut, uyku apnesi, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklardan da kurtulmak mümkün.
Şeker Hastalığı büyük bir tehlike!
Mide ve bağırsaklara yapılan müdahale ile insülinin aldığı yolu yani ince bağırsakları yeniden şekillendiren Prof. Dr. Alper Çelik, kısaca insülin trafiğini düzenliyor.
Obezite ve şekerin birbiriyle bağlantılı rahatsızlıklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alper Çelik, genellikle bu iki hastalıktan birinin diğerine kapıya açtığını vurguluyor. Şeker hastalığının daha sinsi bir hastalık olduğunu belirten Çelik, tip2 diyabetin hastaları içten içe çürüttüğünü ve zamanla damarların tıkanmasına önayak olduğunu söyleyerek tehlikeye dikkat çekiyor. Çelik konuyla ilgili olarak, hastaların ameliyata başvurmadan önce hastaların günlük yaşamları içinde uygulayacakları bazı yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmalarının mümkün olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kişilerin bu reçeteden sonra dahi kilo verememesi ve şeker hastalığından kurtulamaması halinde Metabolik Cerrahi’nin tedavi açısından etkili bir seçenek olarak masaya yatırılır”
İşte Alper Çelik’ten diyabetsiz bir yaşam için öneriler;
Günde 40 dakika saat spor yapın Ambalajlı gıda ürünü tüketmeyin. Günlük öğünlerinizi her gün aynı saatte yapmaya özen gösterin Şekerli her türlü yiyecekten uzak durun Ekmeğin de şeker olduğunu unutmayın ve şekeri hayatınızdan çıkarın İlk başta günde 4 bardak su içmekle işe başlayın. Bunu aşamalı olarak 8 bardağa çıkarın.Japonya’da bir Türk Doktor
1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbiye eğitimine başlayan Alper Çelik, 2000 yılında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi ihtisasına başladı ve 2004 yılında ihtisasını tamamladı. Alper Çelik 2005 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde önce öğretim görevlisi, sonrasında Yrd. Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yaptı.
2007 yılında Prof. Dr. Fumio Konishi’nin davetlisi olarak Japonya Saitama Medical Center of Jichi Medical University’de clinical and research fellow olarak çalıştı. Bu sürede iki adet araştırma projesi tamamladı ve aynı dönemde Dr. Kazunori Kasama ile çalışma ve araştırma yapma imkânı buldu. Japonya’daki özverili çalışmalarıyla dikkat çeken Alper Çelik, Japonya tıp camiası içinde başarılarıyla adından söz ettirdi.
2008 yılında öncelikle Brezilya Sao Paolo Sao Camilio Hospital’de Dr. Ricardo Cohen ve Dr. Louis Berti ile çalışma olanağı buldu. Sonrasında Hindistan’da Dr. Muffazal Lakdawala ve Dr. Suren Ugale ile çalıştı. Bugün 12 parmak bağırsağına yaptığı özel bir teknikle metabolik rahatsızlıklara kesin çözüm sunan Çelik, dünyada bu ameliyat tekniğini kullanan 8 doktordan biri. AR-GE Departmanında bu ameliyatta kullanılan araçları da tasarlayan Alper Çelik, önümüzdeki günlerde metabolik cerrahi aletlerini kendi markasıyla diğer doktorlara sunmayı hedefliyor.
40 bin şeker hastasından 2 bin 500’ü ameliyat edilebildi
Zamanında müdahale edilmesi durumunda şeker hastalarının ameliyat olabileceğini belirten Prof. Dr. Alper Çelik, ameliyatların her şeker hastasına uygulanmadığını ve belirli kriterlere sahip hastalara uygulanabildiğinin altını çiziyor. Ülkemizde 40 binin üzerinde diyabetlinin bu operasyonlar için kendisine başvurduğunu belirten Çelik, bu hastalardan 2 bin 500’ünün ameliyatla tedavi edildiğini söylüyor. Bir hastanın ameliyat edilebilmesi için iyi bir insülin deposuna ve aktivitesine sahip olması gerekiyor. Zamanında gelen hastaların tedavisinde Metabolik Cerrahi’nin başarı oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğu belirtiliyor.