Çocuk, genç ve yaşlı olmak üzere her yaş grubu gibi erkek ya da kadın, her iki cinste de sıklıkla görülen idrar kaçırma problemi, yaşam kalitesini düşüren, kişiyi güven duygusundan uzaklaştıran bir problemdir. Görülme oranı sık olan bir rahatsızlık olmakla beraber, gerekli tedaviler uygulandığında kalıcı çözümler ile olumlu sonuçlar da elde edilmektedir.
İdrar Kaçırma Nedir?
Halk ağzı ile idrar kaçırma olarak bilinen ve sık rastlanan rahatsızlığın tıbbi adı, üriner inkontinanstır. İnkontinans, sistemli olan idrar yapma yeteneğinin, çeşitli sebeplerle kaybedilmesine verilen isimdir. Pek çok sebeple yaşanan üriner inkontinansı sık tekrarlanan bir sorun haline dönüştüğünde, hastalık olarak kabul edilir ve tedavi gerektirir. Her yaşta ve kadın - erkek olmak üzere her iki cinste görülüyor olsa da ileriki yaş dönemlerinde, kadınlarda idrar kaçırma rahatsızlığı, çok daha fazla görülmektedir. Ancak buradan idrar kaçırmanın bir yaşlanma belirtisi olduğu sonucu çıkmamalıdır. İleriki yaşlarda bu sorun artıyor olsa da idrar kaçırma probleminin altta yatan pek çok sebebi vardır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen idrar kaçırma probleminin, pek çok sebebi vardır. Bunlardan bir kaçını sıralayacak olursak:
Düzensiz ve sağlıksız beslenmenin sebep olduğu obezite İlerleyen yaş faktörü sebebiyle kaslarda kuvvetsizlik Çoğunlukla menopoz sonrası, östrojen hormonundaki azalmaya bağlı olarak ve uzun süreli kabızlık nedeniyle görülen mesane sarkması Genetik sebepler Sistit Vajinal enfeksiyonlar, İdrar yolları ve böbreklerde taş faktörü Şeker hastalığı Zor doğumlar Demans Alzheimer hastalığı Sinir sistemi hastalıkları Vajina ile mesane arasında fistül Kas gevşetici, tansiyon düşürücü, depresyon ve alerji ilaçları…Bu sebeplerle beraber, mesane tümörleri, mesane çıkışı tıkanıklıkları, sinirsel hastalıklar gibi daha pek çok sebeple idrar kaçırma problemi yaşanmaktadır.
İdrar Kaçırma Çeşitleri Nelerdir?
Farklı sebeplerle gerçekleşen idrar kaçırma problemleri,
Stres tipi idrar kaçırma: Genellikle doğum, cerrahi operasyon sonrası gibi durumlarda gözlemlenir. Sıkışma tipi idrar kaçırma: Bu duruma şeker, parkinson gibi sinir uyarı sistemlerini bozan hastalıklar sebep olur. Hasta bu sıkışma tipinde istemsiz şekilde idrar kaçırır. Taşma tipi idrar kaçırma: Bu tip problemlerde idrar kesesi taşma seviyesine varır. Hasta durumun farkında değildir ve gece idrar kaçırma problemi meydana gelir. Miks idrar kaçırma: Stres inkontinansı ve sıkışma inkontinansının aynı anda görüldüğü durumlardır.Farklı pek çok sebeplerle çeşitliliği bulunan idrar kaçırma probleminin, tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır. Önemli olan, problem sıkılığının ve şikâyetlerinin bir uzmanla paylaşılmasıdır.
İdrar Kaçırma Problemi Tanısı Nasıl Konulur?
İlk elde, hastanın sürece dair öyküsü dinlenerek, gerekli tahliller istenmelidir. Kan, idrar tahlili ve kültürü, ultrason, ürodinami gibi tetkikler ve şikayetle beraber, elde elden sonuçlara göre ileri süreç tetkikleri uygulanabilir.
İdrar Kaçırma Problemi İçin Hangi Birime Gidilmeli?
İdrar kaçırma şikâyetleri için üroloji polikliniklerine ve doktorlarına başvurmak gerekmektedir. Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple bu tarz şikâyetlere sahip kadınların vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora başvurması gerekmektedir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hasta öyküsü, gerekli tetkikler ve gözlemler sonucu, hastaya problemin kaynağına yönelik tedaviler uygulanır. Örneğin problem obozite ise hasta zayıflatılır. Sebep kabızlık ise hastanın bu problemi giderilmeye çalışılır. Hastalığın sebebine göre egzersizler, ilaç tedavileri ve cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır.
İdrar kaçırma tanısında pek çok tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Ancak son dönemlerde elde edilen sonuçların, olumlu yansıması ve bu olumlu sonuçların çok sayıda hasta üzerinde rastlanması ile bu gibi şikâyetlere sahip hastalarda bulkamid yönteminin kullanımı, hasta ve hasta yakınları için umut olmuştur.
Bulkamid Nedir?
Bulkamid, mesane boyuna enjekte edilen ve kalıcı dolgu materyaline verilen addır. Bu yöntemle hasta idrar kaçırmaktan kurtularak, psikolojik, sosyolojik ve fiziksel olarak daha sağlıklı bir sürece adım atar.
Kadınlarda idrar Kaçırma Tedavisinde Neden Bulkamid Kullanılmaktadır?
Farklı sebeplere bağlı olarak gelişen idrar kaçırma probleminin, son dönemlerde en çok tercih edilen ve iyi sonuçlar sunan bir yöntem olarak, Bulkamid öngörülmektedir. Bu madde içerisinde %97,5 su %2,5 poliakrilamid bulunmaktadır. Bu materyal insan vücudu ile uyumlu ve doğal bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla tedavi sürecinde ya da sonrasında, hastada herhangi bir yan etki ya da probleme sebep olmaz. Ayrıca uygulama sürecinde lokal anestezi uygulanmakta ve herhangi bir kesik uygulanmamaktadır.
Uygulama yönteminin stressiz ve ağrısız olması, verilen içeriğin doğal olması, tedavi süresinin kısa bir zamanı alması ve en önemlisi kadınlarda sık görülen bu problemin kalıcı olarak ortadan kalkması sebebiyle bu tedavi yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir.
Siz de bu problemleri yaşıyor ya da çevrenizde bu gibi sorunlara rastlıyorsanız https://intramedical.com.tr/ ile iletişime geçerek, bulkamid ile bu probleme kesin bir çözüm bulabilirsiniz.