Reflex Haber

Ramazan ve kalp sağlığı

Sağlık

RAMAZAN VE KALP SAĞLIĞI

13 Nisan Salı günü Ramazan başlıyor. Her yıl olduğu gibi oruç tutarken sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerektiğini kıymetli hocalarımıza danışıyoruz. Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk hasta olmadan sağlıklı yaşam tarzıyla önleyici kardiyoloji yaklaşımını savunuyor bu bağlamda sıklıkla halk sağlığı konusunda resmi sitesinden ve sosyal medya hesaplarından çalışmalarını kamuoyu ile paylaşıyor. Ramazan ve sağlıklı beslenme konusunda resmi sitesinde özel bir bölüm açtı. https://emreerturk.com.tr/ramazanda-sağlik

“Oruç, genlerimizde olan eski bir gelenektir. Vücudumuz, yiyecek alımı azaldığında iç temizliği yapmak için önceden programlanmıştır. Hücrelerimizin kendi kendini temizleme mekanizması olan otofaji aktive edilir ve yaşlanma süreçleri yavaşlatır. Oruç en iyi yaşlanma karşıtı ilaçtır.

Araştırmalar, oruç tutmanın kan basıncının düşmesine, kolesterolün düşürülmesine, diyabetin kontrol altında tutulmasına ve kiloların azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

"Kalp hastalığı için en büyük risklerden dördü yüksek tansiyon ve kolesterol, diyabet ve kilodur, bu nedenle ikincil bir etkisi vardır" diyor. "Bunları azaltırsak, kalp hastalığı riskini azaltabiliriz. "Yine de bir uyarı: Oruç tutmak elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Bu, kalbi dengesiz ve aritmilere eğilimli hale getirebilir. Bu nedenle, çok düşük kalorili bir diyet ve protein koruyucu modifiye hızlı diyet de dahil olmak üzere belirli diyetler yazdığımız zaman, bunlar tıbbi gözetim gerektirir. Kan testlerini aylık olarak kontrol ediyoruz ve elektrolit dengesizliğini önlemek için potasyum takviyesi önerebiliyoruz. Bazı çalışmalar ayrıca oruç tutmanın kanseri önlemeye veya kemoterapi tedavisinin etkinliğini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Oruç öncesi ve sonrası yeterli beslenmeye sahip olduğundan emin olmak istiyorsunuz" diyor. Ve genel olarak daha az tüketirken, yemek yerken beslenmenizin sağlam olduğundan emin olmak önemlidir.

Sahurda yemek için sağlıklı yiyecekler;

-Meyve ve sebzeler (bunlar hidrasyon için faydalıdır).

-Tavuk veya balık gibi yağsız protein bakımından yüksek yiyecekler.

-Az yağlı yoğurt.

Sodyum bakımından yüksek olan veya konserve çorba ve hamur işi gibi şişkinliğe neden olabilecek yiyeceklerden kaçının.”

SİSTEMİ ŞOK ETMEK İSTEMEZSİNİZ ORUCU AÇINCA YAVAS OLUN

Orucunuzu açarken birkaç hurma veya başka bir kuru meyve atıştırarak başlamak en iyisidir. Sonra bir mola verin ve sonra ilk başta meyve ve diğer hafif yiyecekleri yiyin.” Şimdiden Ramazan’ınız mübarek olsun diyor hocamıza verdiği kıymetli bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.