Günümüzde plastik cerrahide lazer cerrahi uygulamaları, geleneksel cerrahi yöntemlerine alternatif olabiliyor. Özellikle cilt gençleştirme, kırışıklık ve cilt lekelerinin tedavisinde tercih ediliyor. Ancak lazer teknolojisi doğru yerde ve bir uzman tarafından kullanılmadığında, cerrahi bıçaktan daha tehlikeli olabiliyor.
İlk keşfedildiğinde sanayide kullanılan lazer, kısa sürede tıp dünyasında birçok alanda uygulanır oldu. Elektromanyetik radyasyonun uyarılmış durumdayken elde edilen ışığın yoğunlaştırılması işlemi olan lazerin kullanım alanları özellikle son yirmi yılda yaygınlaştı.
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, günümüzde plastik cerrahide lazer cerrahi uygulamalarının, geleneksel cerrahi işlemler ile gerçekleştirilen bazı girişimlerin yerini almaya başladığını belirtiyor.
Özellikle cilt gençleştirme, kırışıklık ve damar ya da pigment kökenli cilt lekelerinin tedavisinde lazerin ilk tercih olduğunu söyleyen ve “Lazer teknolojisi doğru yerde ve bir uzman tarafından kullanılmadığında, cerrahi bıçaktan daha tehlikeli olup, olumsuz etkileri geri dönüşümsüzdür” uyarısında bulunan Prof. Erçöçen, lazerlerin plastik ve estetik cerrahideki kullanım alanları hakkında şu bilgileri verdi:
LEKESİZ VE DAHA GENÇ BİR CİLT
Yüz gençleştirme, cilt lekeleri ve kırışıklıkların tedavisi: Yeni jenerasyon ve ileri teknoloji lazer ile kontrollü cilt tazeleme ve sıkılaştırma tek seansta sağlanabiliyor. Özellikle yüzde akne skarlarına bağlı cilt problemlerinin, yaşlanma lekelerinin, düzensiz yara nedbelerinin, doğumdan sonra karında görülen striaların giderilmesinde etkili ve hızlı sonuçlar alınabiliyor. Yaklaşık 30 dakika süren ve iyileşme süresi çok kısa olan girişimden sonra 5-7 günde kişi işine ve günlük yaşama dönebiliyor. Lazer öncesi ve sonrası cilt bakımı ve güneşten korunma büyük önem taşıyor. O nedenle özellikle güneşin yoğun olarak görüldüğü yaz ayları dışında yapılması öneriliyor.
BOYUN VE KARIN İÇİN İNFRARED LAZER
Ameliyatsız cilt (yüz, boyun ve karın) germe, sıkılaştırma ve gençleştirme: Son yıllarda yüz soyma (resurfacing) işleminin iyileşme sürecinin kısalmasına rağmen, kişinin sosyal ortamdan izole olmasına neden olduğu için farklı uygulamalar gündeme geldi. Yüz soyma yerine, deride soyma işlemi uygulamadan derin tabaka kollajenin ısıtılarak yıkılması (denatürasyon) ve soğutularak sıkılaştırılması (renatürasyon) uygulamaları tercih ediliyor. Yeni kollajen üretiminin başlatılmasını sağlayan lazerlerin uygulanmasından hemen sonra kişi günlük yaşamına dönebiliyor. Cilde herhangi bir zarar vermeden kontrollü ve güvenli cilt sıkılaştırma işlemi sağlanıyor. Uygulama süresi yaklaşık 15-30 dakika olan işlemden 2 gün sonra kişi işine dönebiliyor. İşlemin tam etkisi 6 ayda ortaya çıkıyor. Özellikle cerrahi girişime uygun aday olmayan ve erken yaşlanma belirtileri gösteren bireylerde yüz, boyun ve karın gibi bölgelerde kırışıklık ve sarkıklıkların tedavisinde hayli etkili sonuçlar veriyor.
DÖVMELERİ VE ÇİLLERİ SİLEN LAZER
Pigmentli lezyonların tedavisi: İster doğuştan isterse sonradan ortaya çıkmış olsun, deriden çok kabarık olmayan ve iyi huylu bütün pigmentli lezyonların tedavisinde lazerler ilk seçenek oldu. Özellikle yüzdeki çiller, koyu kahverengi lekeler, ciltteki küçük-orta-büyük benler (nevüsler), 1-4 seansta pigment spesifik lazerler ile kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Pigmente deri lezyonlarının yanı sıra, özellikle koyu renkli (kahverengi, siyah) dövme-tatuaj izlerinin silinmesinde hayli etkili sonuçlar veriyor. Ancak kırmızı ve sarı renkli pigmentlerin giderilmesi genellikle zor oluyor.
BEBEKTEKİ DAMARSAL LEKELERİ BEKLETMEYİN!
Damarsal-vasküler lezyonların tedavisi: Lazer ışığının ciltteki seçiciliği sayesinde, damar içi tıkanıklığı uyarılarak, yüzeyel damarsal oluşumlar giderilebiliyor. Vasküler lazer ile ciltte özellikle varis sonrası ortaya çıkan telenjiektaziler, kılcal damar genişlemeleri, damarsal lekeler (Porto şarabı lekesi-portwine stain, hemanjiom gibi) cilt damar anormalliklerinin etkili bir şekilde giderilmesi mümkün oluyor. Doğumsal veya doğumdan hemen sonra ortaya çıkan damarsal lezyonların erken lazer tedavisi (doğumdan sonra 1-3 ay içinde); bu lezyonların zaman içinde büyümesini ve çocukta psikolojik travmalara yol açmasını önlüyor. Ayrıca erkenden gerileme fazına sokarak lezyonun hızlıca kaybolmasını sağlıyor.
EPİLASYON İÇİN KUAFÖR DEĞİL HASTANE!
İstenmeyen kıl ve tüylerin kalıcı tedavisi (epilasyon): Başta kadınlarda olmak üzere, erkeklerde de vücudun özellikle görünen bölgelerindeki kıl yoğunluğunun çözümünde, son yıllarda geleneksel yöntemlerin yerini kalıcı etki sağlaması sayesinde lazer epilasyon almaya başladı. Ancak doğru uygulanmadığında, katastrofik sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Lazerin kullanımı, tıp merkezi veya hastanelerde bu konuda uzmanlık belgesi olanlara tanınmış bir yetkidir. Epilasyonun uygulanması da mutlaka lazer konusunda deneyimi olan tıp uzmanları tarafından gerçekleştirilmeli, cilt bakım merkezleri veya kuaförlerde asla yaptırılmamalı.”