Başarısız karne getirdiği için sevgi göstermemek ve ilgisiz davranmak gibi yanlış tutumlarla karşılaşan çocukların genellikle güven kaybı yaşadıklarına işaret eden Eğitimci Koray Varol, ebeveynlerin olumsuz tepkilerinin çocukların okul başarısını daha kötü etkileyeceğini belirtti.
Çocukların heyecanla beklediği yarıyıl tatili (sömestir) geldi. Bir yanda karne heyecanı, diğer yanda da kırık notların kaygısı… Eğitimci Koray Varol, tamda bu noktada anne babaları uyarıyor. Başarıyı sadece karnenin göstermediğini belirten Varol, “Anne ve babaları çocukları karne üzerinden başarılı ya da başarısız diye yargılamamalıdır. Bu noktada, anne babalara düşen en büyük sorumluluk çocuklarını desteklemesi, onların ilerlemesini, başarısının artmasını sağlamaktır. Sadece düşük, kırık notlar konuşulmamalı, başarılı olunan dersler üzerinden de çocuklar övülmelidir. Çocukları karne sebebi ile yargılamak, onlara bağırmak, sinirli bir şekilde onlarla konuşmak çocuğun ilerleyen dönemlerde okul başarısını olumsuz etkiler” dedi.
Arkadaşlarıyla kıyaslamayın!..
Anne babaların çocukları ile olumlu cümlelerle konuşması gerektiğinin altını çizen Varol, şöyle devam etti: “Karnesinde zayıf veya daha düşük bir not olan bir çocuğu bunu daha iyi nasıl yapabiliriz, nasıl başarabiliriz cümleleri ile desteklemeleri gerekir. Arkadaşlarının karnesi üzerinden kıyaslama asla yapılmamalıdır. Bu çocuğun başarısını olumsuz etkiler onun motivasyonunu bozar. Her çocuk başarılıdır. Bir alanda gerçekten çok iyidir ve o alanda başarıyı yakalayacaktır. Bunu keşfetmek önemlidir. Çocuklarınızın düşük not alma nedenlerini birlikte tartışıp çözüm üretmek, karar alma süreçlerinize çocuğunuzu da dahil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlamak onların gelişimi için çok önemlidir.”
Tatilde çocuğunuzla zaman geçirin
“Anne ve babalar mümkün olduğunca çocuklarıyla çok zaman geçirsin” diyen Varol, “Yarıyıl tatilini birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin. Öğrenciler için ara tatili çocukların enerji toplayabilecekleri çok güzel bir zaman. İkinci döneme çok iyi hazırlanabilirler. Öğrenciler için yenilenme ve tazelenme fırsatı sağlıyor. Öğrenciler bu tatili sosyal olarak daha verimli yaşamalıdır. Bol bol kültürel etkinliklere katılmalı, tiyatroya, sinemaya gitmeli, müze gezileri yapmalı, kitap okumalıdır. Öğrenciler ufak tekrarlar yaparak bilgilerini pekiştirebilir. Özellikle liseye geçiş sınavına girecek öğrenciler için bu başarılarında olumlu etki yapar. Ama aşrı yoğun bir ders çalışmayı önermiyoruz. Zihni boşaltmak, dinlenmek ikinci yarı yıla hazırlanmak adına önemli. Çocuklar kendilerine zaman ayırmalıdır” diye konuştu.