Baharın gelişi, saman nezlesi olarak bilinen alerjik riniti tetikliyor. Dünyada en sık rastlanan alerjik hastalıklardan biri olan bahar nezlesi, kontrol edilemediğinde astıma neden olabiliyor. Bahar nezlesinin allerjenlere bağlı mevsimsel gelişen kronik inflamasyon olup çocuklardaki en sık 5.kronik hastalıktır diyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Dr.Öğr.Üyesi Fuat Bulut ‘’Daha çok polen alerjisinin neden olduğu mevsimsel alerjik rinitte şikayetler ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkmaktadır. bahar nezlesi, kontrol edilemediğinde astıma neden olabiliyor’’ dedi. Bulut, mevsimsel alerjik rinit gelişimi için risk faktörlerini ise şöyle sıraladı‘’ Ailede alerji ve/veya astım öyküsü, anne sütü almamış olmak, pozitif alerjik deri testinin olması, hayvan ve toz akarları gibi kapalı mekan alerjenlerine maruz kalma, sigara içimi, emzirme döneminde belirgin kilo kaybı, belirgin hayvansal yağ tüketimi, sanayileşmenin artması.’’
İLK BELİRTİ ÇOCUKLUKTA GÖRÜLÜYOR
Mevsimsel alerjik rinitte ilk belirtiler genellikle çocukluk ve genç erişkin çağda ortaya çıkar diyen Fuat Bulut sözlerine şöyle devam etti:’’Alerjenler burun yoluyla girdikten sonra 15-30 dakika sonra alerjik reaksiyon başlar. Daha sonra bunlara yönelik bazı kimyasal maddeleri vücut salgılar. Sonrasında ise burun mukozasında şişme, iltihap, aşırı mukus üretimi ve burun tıkanıklığı ortaya çıkar.
BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN
Dr.Öğr.Üyesi Fuat Bulut mevsimsel alerjik rinit ortaya çıktığında görülen belirtiler hakkında ise şunları söyledi;burun ve boğazda kaşıntı ve yanma, burun kanaması (çocuklarda sık), burun akıntısı, sık hapşırık, gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı, kulak tıkanıklığı, baş ağrısı, halsizlik, göz altlarında şişlik, öksürüktür.
ALERJEN ETKENİN BULUNDUĞU ORTAMDAN UZAK DURUN, GEREKİRSE MASKE TAKIN
İstanbul Rumeli Üniversitesi Dr.Öğr.Üyesi Fuat Bulut bahar alerjisinden korunmanın püf noktalarını şöyle açıkladı:’ ’Tedavide amaç etkenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır. Bununla birlikte kullanılan tedavi tolere edilebilen ve ciddi yan etkisi olmayan bir tedavi olmalıdır. Alerjen etkenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalı, ancak böyle bir ortamda bulunmak gerekiyorsa maske takılmalıdır. Polenlerin olduğu mevsimlerde pencereler kapalı tutulmalıdır. Odanın hava temizliği ve nemi önemlidir. Klimanın filtresi düzenli olarak temizlenmelidir. Sigaradan uzak durulmalıdır.’’
İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:
İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda eğitim veren bir kurumdur. İstanbul Rumeli Üniversitesi, toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak üzere bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı ve güçlü, ilkeli, yenilikçi bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi, Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında 5 Fakültede 20 Lisans Programı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 17 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 9 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne 21 Yüksek Lisans Programı ve 2 Doktora programı ile eğitim vermeye devam edecektir.