Trakya Üniversitesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Vardar, sosyal bağları ve aile bağları güçlü olan kişilerin alkol ile madde kullanma oranlarının daha düşük olduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Vardar, 'Uyuşturucu Bağımlılı ve Tedavi' konulu toplantı düzenlendi. Prof. Dr. Vardar, sosyal bağları, aile bağları güçlü olan kişilerin alkol ve madde kullanma oranlarının daha düşük olduğunu ifade ederek, "Maalesef uyuşturucu ve alkol bağımlığı ülkemizde ve bölgemizde sorun olarak artmaya devam ediyor. Türkiye'de çok sık olmayan, üniversitelerde de bağımlılık merkezinin çok sık olmadığı ama Trakya Üniversitesi'nin böyle bir tedavi merkezi olması ve hizmet vermesi nedeniyle ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Kliniğimizde tedavi olmak isteyen hastalar ilk önce ayaktan tedavi olmak için polikliniğimize başvuruyor. Burada araştırma görevlisi arkadaşlarımızın muayenesi sonucunda hasta değerlendirilip, ayakta ya da yatarak tedavisi ile ilgili karar veriliyor” dedi.
YILLIK BİN 800 BAŞVURU
Kliniğe yıllık bin 800 kişinin başvuruda bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Vardar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son 2017 yılı içerisinde bakmış olduğu hasta sayısına göre ayakta başvuru sayısı bin 800. Bu 1 Ocak - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hasta sayısı da 195 yani 200'e yakın hasta yatarak kliniğimizde tedavi görmüş. Bunlara tekil hasta olarak baktığımızda bir yılda başvuran hasta sayısı 700, yatan hasta sayısı 170 civarında olarak gözüküyor. Bizim kliniğimizde ayaktan başvuru yıllık bin 800, yatarak da 200 civarı olduğu gözüküyor. Uyuşturucu ve alkol bağımlığı ülkemizde ve bölgemizde sorun olarak artmaya devam ediyor. 2014 yılına baktığımızda ülke genelinde 648 kişinin uyuşturucuya bağlı nedenlerle öldüğünü biliyoruz. Buda bize doğrudan olmasa da en net bu tür sorunların olduğuna dair fikir veriyor. Bu rakamlar az gibi gözükebilir ama bu insanlar genç ve sağlıklı, herhangi bir hastalığı olmayan kişiler olduğu için, ölüm vakaları ciddiye alınması gereken durumlar"
Bağımlılarla ilgili yasal düzenlemelerde bir ceza artışının olduğunu kaydeden Prof. Dr. Vardar, "2 ile 5 yıl arasında uyuşturucu kullananlara ceza verilmesi durumu, denetimli serbestlik uygulamaları karşımıza çıkıyor. Cezaevinde de 40-50 bin civarında uyuşturucu bağımlılığı ile bu sorunlarla yatan kişi olduğunu biliyoruz. Uyuşturucu nedeniyle denetimli serbestlik dosyası bulunan kişi sayısı da Türkiye genelinde 200 bin kişi olduğu söyleniyor" şeklinde konuştu.