Anal fistül olarak adlandırılan hastalık, kalın bağırsağın ucu ile anüsün yakınında yer alan deri arasındaki minik tüneldir. Genel olarak ünüsün yakınında bulunan dokunun apse olmasına sebep olmaktadır. Enfeksiyon nedeniyle oluştuğu genellikle gözlemlenen sonuçlardan bir tanesidir. Bu hastalık kendiliğinden iyileşme gösteremeyen bir rahatsızlıktır ve bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler; anüsün çevresindeki cilt bölgesinde tahriş meydana gelmesi, hareket halinde ve otururken ya da tuvalet esnasında zonklama, anüs bölgesinde kokulu akıntı veya kan görülmesi olarak açıklanabilir. Bu belirtilere uygun olarak tedavi yöntemleri uzman doktorlar tarafından geliştirilerek, hastalara uygun işlemler uygulanmaktadır. Tedavi işlemleri cerrahi olarak gerçekleştirilmektedir. Cerrahi müdahalelerin riskleri ve dezavantajları bulunsa da profesyonel ekipler sayesinde bu riskler en aza indirgenmektedir.
Fistül Çeşitleri
Bağırsak ve cilt arasında normal durumlarda bulunmaması gereken kanalın oluşması durumuna verilen isimdir. Fistül makatın iç kısmındaki bağırsağın deri arasındaki bağlantının oluşması olarak gerçekleşirse, makat fistülü olarak adlandırılacaktır. Tıbbi olarak açıklaması ise perianal fistül olarak ifade edilebilir. Bu hastalığın birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Ekstra-sfinkterik fistül, trans sfinkterik fistül, supra- sfinkterik fistül olarak sıralanabilir. Bu çeşitli rahatsızlık türlerine uygun olarak teşhis konulmaktadır. Tanı ve teşhis kısmı profesyonel doktorlar tarafından modern teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle hastaların en az riskle bu rahatsızlıktan kurtulabilmeleri mümkündür. Fistülün tedavi yöntemleri ise çeşitliliğine göre değişkenlik göstermektedir.
Fistül Tedavisi Yöntemleri
Bu hastalığın tedavisinin yapılması, fistülün tipine, sayısına ve aynı zamanda derinliğine göre değişkenlik gösterir. Fistül tedavisi öncelikle cerrahi olarak fistülotomi, seton, fistülektomi, flep gibi çeşitli teknikler ile uygulanır. Bu seçenekler cerrahi olduğundan dolayı belli başlı riskleri bulunabilmektedir. Enfeksiyon, fistülün tekrar nüksetmesi, dışkı tutamama gibi nedenlerdir. Fistülün derinliğine bağlı olarak risk seviyesi de değişkenlik göstermektedir. Climed tarafından alınacak tedavi yöntemleri bu risklerin en minimum düzeyde sağlanmasına yardımcı olur. Tabi ki risk düzeyi az olan ve hızlı olarak kullanılan tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında lazer tedavisi yer alır. Lazer probun fistül kanalına konmasıyla fistülün sıkıştırıldığı bir işlemdir. Bu işlem ağrı düzeyi en düşük yöntemdir. Bunun yanı sıra hasta günlük yaşantısına kısa sürede dönmektedir.