Çabuk yorulma ve nefes darlığı kalp kapak hastalığı belirtisi olabilir

Doğuştan ya da ilerleyen yaşla ortaya çıkabilen kalp kapak hastalıkları, tedavi edilmedik. Bu hastalık tanı kontrol altına alınmadığı zaman, uygunluk veya değişmesi gerekiyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Muzaffer Bahçivan, 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde, kalp hastalıkları açısından büyük oranda görülebilen kapak konuları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kapak sorunlarının ilerlemesi önlenebilir

Kalpte en sık mitral ve aort kapak sorunları görülür. Sıkıdır. Bunu en önemli olan, küçük yaşlarda geçirilen akut romatizmal ateştir. Akut romatizmal ateşe yakalanmadığı için uygunluk ve tedavi, uygun durum ve dozda korunma ile ilgili önlemler, kapağın zarar görmesini engellenebilmekte ya da kapak hasarına bağlıdır.

Belirtiler önemsenmeli

Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak içeri en sık, biraz hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da göndermemiz mümkündür. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hastalık ihmal edilemezliğini açıkladı. Belki de yaşamı tehdit edebilen akciğerlerde su toplaması, akciğer ve kalp fonksiyonlarının ileri derecede bozulması gibi sonuçlara yol açabilir.

Düzenli aralıklarla takip edilmeli

Ekokardiyografide kalp kapaklarında bir sorun bulunduğunu belirleyebilir. Hastalığın seyrine göre de tedavi çeşitleri değerlendirilir. İlerlememiş kalp kapak hastalıkları 6 ayda veya yılda bir kez ekokardiyografi ile takip etti.

Tamiri ya da değişimi

İlerlemiş kalp kapak hastalıklarında sadece hareket halinde değil, otururken ve uyurken de darlığı gelişebilir. Ayrıca bacaklarda ve karın bölgesinde şişlik, ileri kalp kapak hastalıklarının belirtileri görülmektedir. Bu durumda doktor, hastaya cerrahi önerebiliriz. Hasılansızlık açısından geçerli değildir. Çok ilerlemiş ve ameliyatın uzun süredir kalması mümkün değildir.

Kapak tamiri öncelikli işlem olmalı

Gelişmiş çözüm yöntemleri. Bunu yapmak mümkündür. Ülkemizde, geçmişte kaç tane kapak operasyonları yapıldık mı? Çünkü hasta için kendi tamir etme yeter bir avantajdır. Bir hastaya ilaç vermek zorunda kalmaz. Ayrıca mekanik kapak kullanımının yol açtığı enfeksiyon, pıhtılaşma, kansızlık, kanama gibi pek çok sorun büyük oranda ulaşılabilir kalkar. Riski en aza indirilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.