Kraliçe arıların uzun yaşamasının sırrı arı sütü

İşçi arıların yutak üstü bezlerinden salgıladığı arı sütü, koloninin yaşamsal faaliyetlerinin temelini oluşturuyor. Arı kolonisi bu içeriği zengin madde ile hem yavruları besliyor hem de Kraliçe Arı’yı yaratıyor. Bal arıları en fazla 4 ay yaşarken arı sütü almaya devam eden Kraliçe Arı 5 yıla kadar yaşayabiliyor. İngiltere’de Royal Jelly yani Kraliyet Jölesi olarak tanımlanan arı sütü, yüzlerce yıldır uzun yaşamın sırrı olarak uzmanlar tarafından öneriliyor. 35 yıllık üretici Ahmet Bağran Aksoy, arı sütünün faydalarını ve bilinmeyenlerini anlattı.

İçerdiği yüksek besin değerleri ile arı sütü, tabiatın sunduğu en değerli besinlerin başında geliyor. İşçi arılar tarafından üretilen bu sütsü salgı, kovanda yaşayan arıların tamamı tarafından erişkinliğe değin tüketiliyor. Kraliçe olarak seçilen arı ise ömrünün her döneminde arı sütü ile besleniyor. Standart bir bal arısı en fazla 4 ay yaşarken Kraliçe Arı 5 yıla kadar yaşayabiliyor. İnsanoğlunun dikkatini çeken bu durum sebebiyle arı sütü çok eski yıllardan beri imparatorlar ve krallar tarafından uzun yaşamın sırrı olarak tüketiliyor. İngiltere’de “Royal Jelly” yani “Kraliyet Jölesi” olarak tanımlanan arı sütünün 100 gramında ortalama 15 gram protein bulunuyor. Uzmanlar; arı sütünü çocuklar, yaşlılar, yoğun tempoda çalışanlar için takviye gıda olarak öneriyor. B grubu vitaminleri, magnezyum, çinko ve demir açısından zengin olan arı sütü, kemik gelişiminde etkili oluyor. Ayrıca bu doğa mucizesinin kırık vakalarını da hızlı iyileştirme etkisi bulunuyor. Hücre yenilemesine de katkı sağlayan mucizevi sıvı, bağışıklığı da güçlendiriyor.

KENDİNE ÖZGÜ PROTEİN YAPISINA SAHİP

İçerdiği yüksek protein değeriyle arı sütünün tıpkı diğer arı ürünleri ham bal, polen ve propolis gibi yaşamsal bir kaynak olduğunu belirten 35 yıllık Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, yüzyıllardır saraylarda kullanılan bu değerli besini toplumun daha yakından tanıması için önemli bilgiler paylaştı. Arı sütünün 100 gramında 15 gram protein bulunduğunu ifade eden Ahmet Bağran Aksoy, “Arı sütü, yüksek protein yapılı doğal ürünler arasında yer alıyor. Arı ürünleri arasında önemli yere sahip olan bu yaşamsal sıvı; B vitamin grupları (B1,B2,B3,B5,B6), biotin, folik asit, magnezyum, çinko ve demir açısından çok zengin değerlere sahip. Arı sütünün yapısında hiçbir gıda maddesinde olmayan biyolektin proteini ve 10-HDA adındaki değerli yağ asidi bulunuyor. İçerisinde bu maddeyi içeren tek besin olarak da arı sütü çok kıymetlidir. Milyonlarca yıldır arılar bu ürün sayesinde yaşamını sürdürüyor.” bilgilerini paylaştı.

KRALİÇE ARILARIN UZUN YAŞAMASININ SIRRI ARI SÜTÜ

Arı sütünün doğada nadir bulunan gıdalar kategorisine girdiğine dikkat çeken Aksoy, “Ham bal, polen, propolis ve arı sütü gibi ürünlerin en önemli farkı, hepsinin ayrı besin değerlerine ve yapısına sahip olmasıdır. Polen, propolis ve ham bal gibi arı sütü de kendine özgü özelliklere sahiptir. Elde edilmesi zor olduğundan nadir bulunan ürünler kategorisine girer. Bilindiği gibi doğanın döngüsünde arılar çok önemli bir yeri sahiptir. Arıların bu muhteşem sisteminde de arı sütü hayati önem taşımaktadır. Arıların kendinden örnek vermek gerekirse; standart bir bal arısı en fazla 4 ay yaşar. Fakat sürekli arı sütü ile beslenen Kraliçe Arı ise 5 yıla kadar yaşayabilir. Boyut olarak da diğerlerinden büyük olan Kraliçe Arılar, tüm üstün niteliklerini arı sütüne borçludur. Bu sebeple eski çağlardan beri insanlar arı sütü tüketmiştir.” bilgilerini paylaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.