Ünlü kardiyolog Dr Emre Ertürk kalp krizi geçirenleri “kalp hüzmü” kardiyak blues” da denilen derin depresyona karşı uyarılarda bulundu. Kardiyak bir olaydan sonra (kalp krizi,kalp ameliyatı ya da benzer bir süreç) ruh hali ve duygularda değişiklikler yaşanması normaldir. Bazı insanlar üzgün ve ağlamaklı hissederler. Bazıları kızgın ve tatsız tuzsuz hisseder. Bazıları nasıl 'normale dönebilecekleri' konusunda endişelenir. Bu duygusal iniş-çıkışın bir adı var: (The Cardiac Blues) "kalp hüznü" Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız Kalp Hüznü/kardiyak blues yaşıyor olabilirsiniz;
*Olağan aktivitelere ilgi kaybı; arkadaşlardan ve aileden uzaklaşma yani içe kapanma,
*Kolayca ağlamak,aşırı duygusallık,
*Uyku sorunları;
*İştahta değişiklik;
*Cinsel dürtüde değişiklik;
*Karışıklık ve unutkanlık; konsantre olamama;
*Kötü rüyalar ve kabuslar;
*Başka bir kalp olayı hakkında endişelenmek; ve ölümle ilgili düşünceler.
Çoğu insan için bu endişeler ve sorunlar, kardiyak olaydan sonraki ilk birkaç ayda ortadan kalkar. Bununla birlikte, yaygın duygusal tepkiler bazı insanlar için bir sorun haline gelebilir ve depresyona dönüşebilir. Depresyon, bir kalp olayından sonra insanların yaşadığı normal duygulardan farklıdır. Depresyonda olan insanlar çoğu zaman derin bir üzüntü duygusu yaşarlar ve daha önce zevk aldıkları şeylerden zevk almak için mücadele ederler.
Depresyonu önlemek ve azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var. Fiziksel aktiviteyi sürdürmek ve dışarıda vakit geçirmek önemlidir. Aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantı kurmaya devam edin. Zevk aldığınız ve size başarı hissi veren şeyleri yapın. Unutmayın ki her şey küçük adımlarla başlar.Kalp krizinden sonra depresyon yaşıyor olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, doktorunuzu görmeniz önemlidir. Bazen kalp hastalığı ilaçları, belirli yaşam tarzı düzenlemeleriyle birlikte ruh halinize de yardımcı olabilir. Bununla birlikte, özel tedaviye ihtiyacınız olabilir.