Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) İkinci Başkanı Prof.Dr. Cansun Demir, 16’ıncı Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde gebelik döneminde multivitamin ve mineral kullanımının önemi, yeni nesil bir folik asit olan metafolinin önemi üzerine konuştu.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin bu yıl 16.’sını düzenlediği Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi birçok önemli oturuma ev sahipliği yaptı. Gebelikte multivitamin ve mineral kullanımının önemi üzerine bir oturum gerçekleştiren Dr. Cansun Demir, yeni nesil bir folik asit olan metafolinin önemini vurguladı.
Gebeliğin ilk 3 ayında folat düşüklüğü bebek gelişimini olumsuz etkileyebilir!
Gebeliğin ilk 3 ayında kandaki folik asit durumunun önemini açıklayan Demir, “Bebeğin gelişiminde beyin ve omuriliğin meydana gelmesi, hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşiyor. Bu dönemde kan folat düzeyinde düşüklük varsa DNA ve RNA sentezi kötü etkilenebiliyor. Hücre bölünmesinde sıkıntılar olabiliyor, nöral tüp oluşumu ve kapanması olumsuz etkilenebiliyor. Bu yüzden hastalarımıza mutlaka folik asit desteği veriyoruz.” dedi.
“Vücutta aktifleştirilmesi gereken folik asitten, genetik polimorfizmi olan kişiler yeterince faydalanamayabiliyor..”
Aktif folik asit formu metafolinin, folik asitten farkını anlatan Demir, “Folik asit enzimlerle aktivasyona girerken, metafolin hiçbir aktivasyona ihtiyaç duymadan direkt vücuttaki aktif formU halinde alınıyor. Peki hamilelikte bu neden önemli? Bazı durumlarda enzimlerle aktivasyonda sorun yaşayan kişiler görebiliyoruz. Örneğin folik asit metabolizasyonunda rol alan 5,10-metiltetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) enziminde
MTHFR C677T polimorfizmiu görülme sıklığı Türkiye popülasyonunun %28.5’ini oluşturmaktadır*. Yani, sadece folik asit verdiğimiz her 4 kişiden 1’inde folik asit doğru şekilde metabolize olamayabiliyor.” dedi.
“Metafolin alınmadığında folik asit etkili olmayabilir.”
Folik asitin yiyeceklerde doğal olarak bulunan bir besin olduğunu belirten Demir, “Folik asidi yeşilliklerle alırım diyorsanız, yıllarca hiç durmadan çok fazla miktarda yeşilliği bir arada yemek lazım. Gebelik döneminde artan ihtiyaçlara göre günlük folik asit gereksinimini sadece beslenmeyle almak pek mümkün olamayabiliyor. Batı ülkeleri tarzı beslenme alışkanlıklarında da oldukça düşük miktarda bulunuyor. Folik asidin var olan sentetik formunun vücutta aktifleştirilmesi gerekiyor. Metafolin kullanıldığı zaman, vücutta folik asiti aktifleştiren enzimlerle herhangi bir genetik polimorfizmden bağımsız bir şekilde kullanma şansı olduğunu belirten Demir, Genetik olarak vücutta folik asidi metabolize eden enzimlerinde polimorfizm olan kişilerde metafolin özellikle fayda sağlar dedi “Yapılan çalışmalarda, folik asit verilmediğinde etki etmemesi gibi bir durum yok, metafolin verildiğinde de benzer etkiyi görebiliyorsunuz” dedi.
* General Nutrition Genetic Test Product Statement – B-Vitamin Metabolism-V1.1,2006