Galatasaray’ın kuruluş hikayesinde önemli yere sahip olan Galatasaray Lisesi, logonun şekillenmesinde de rol oynamıştır. Galatasaray’ın ilk ambleminin çizimi öğrencilerden 333 numaralı Şevki Ege tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu amblem ağzında bir futbol topu tutan kanatlarını germiş bir kartal motifiydi. “Kartal” kurucuların üzerinde durmuş olduğu bir amblem motifiydi. Fakat, Kartal figürü benimsenmeyince, Şevki Ege’nin çizimi de rafa kaldırıldı.
Galatasaray kongreleri 1919 yılından itibaren kesintisiz olarak yapılmıştır. Kulüp 18 yaşına girdiğinde yani 1923 yılında gerçekleştirilen kongre ise hepsinden daha önemli bir yere sahiptir. O güne kadar hem ülke çapında hem de yurt dışında adından söz ettiren bir kulüp olmayı başaran Galatasaray kendine özgü sembolüne bu kongrede kavuşmuştur.
Kendi halinde ve sessiz bir genç olan Ahmet Ayetullah’ın kaleminden çıkan çizgiler Galatasaray’ın amblemi olarak benimsenmiştir. Arkadaşları arasında Ayet olarak adlandırılan Ahmet Ayetullah, Şinasi isimli bir arkadaşıyla birlikte Kara Kedi ismini verdiği bir dergi çıkarmaktaydı. İnanılmaz bir çizgi yeteneği bulunan Ayet, dergide müthiş kara kalem çalışmalarına yer veriyordu.
Kendi zevki doğrultusunda çizdiği ve dergide yer verdiği bir motif herkesin ilgisini çekti. Harf devriminden önce geçerli olan alfabedeki G ve S’ye karşılık gelen Gayın ve Sin harflerini ahenkli bir şekilde çizen Ayet, bu harflerin ortasına da dergisinin maskotu olan kara kediyi yerleştirmişti.
Herkesin hoşuna giden çizim ortasında kara kedi olmadan Galatasaraylı kulüp yöneticilerine gösterildi. 1923 senesinde toplanan kongrede bu çalışma heyete sunuldu. Henüz Lise 1. Sınıfa giden ve çekingen bir kişiliğe sahip olan Ayet’in bu amblemi kongreye sunmasına olanak yoktu. Bu nedenle devreye arkadaşı Şinasi girdi. Ancak o da henüz tecrübesiz olduğu için daha oturaklı ve tanınan bir isim olan Doktor Namık (Canko) bir girişimde bulundu ve Şinasi’nin elinde bulunan logoyu alarak kürsüye çıktı.
Konuşmasında genç kardeşlerinden Şinasi Reşit’in getirdiği rozete değinen Doktor Namık, bunun kulübün remzi ve rozeti olmasını teklif etti. Sarı ve kırmızı renklerle çizilmiş Gayın ve Sin harfi gönülden kabul edilerek kulübün resmi amblemi olarak kabul edildi. Genç öğrenci Ayet’in kaleminden çıkan logo ilk defa 1925 yılında talebe sandığının zarf ve mektup kağıtlarında kullanıldı. Daha sonrasında ise lise öğrencilerinin kasketlerine ve ceketlerine işlendi. Bu tarihten sonra formalarda da bu amblem kullanılmaya başladı.
Galatasaray futbol takımına ilişkin son dakika gelişmelerini takip edebilmek için netsporhaber.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Netsporhaber’in Galatasaray haberleri sayfasına gidebilmek için burayı tıklayınız.
Kaynak: https://www.netsporhaber.com/
Galatasaray Logosunun Hikayesi
02 Ekim 2018 Salı 18:54